Перейти до вмісту
Головна Сторінка » 29.06.2024 | Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича

29.06.2024 | Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича


Розпочнеться подія о 14:00 у Центральному парку імені Леонтовича на площі «Водограй».

До програми фестивалю входить:

– приготування, дегустація страв польової кухні, вуличної їжі, традиційних національних кухонь. Страви готуються у польових умовах на вогнищі; 

– збір коштів на потреби ЗСУ та реабілітацію ветеранів – фестивальна тарілка донат 200 гривень; 

–  демонстрація та здобуття базових знань з військової підготовки та надання першої медичної допомоги;

– виставкові експозиції;

– концертна патріотична програма за участі оркестрів ГУ ДСНС України у Вінницькій області; муніципального естрадно-духового оркестру «Він-бенд»; гурту «Аскер», артистів міського Палацу мистецтв та області.

Тарас Сич, пам’яті якого присвячено фестиваль, – вінничанин 1966 року народження. Закінчив у Вінниці школу № 11, потім політехнічний інститут (нині Вінницький національний технічний університет). Служив у лавах Радянської армії, а потім тривалий час шукав своє місце в житті. Працював завідувачем бібліотеки-філії № 17, а в останні роки життя – будівельником. Був послідовником руху хіпі, на дозвіллі брав участь у  ремонті монастиря (безоплатно, на волонтерських засадах. Загинув під час неоголошеної війни на сході України під Дебальцевим.

Брав участь у Революції Гідності, куховарив на Майдані. З Майдану ж пішов добровольцем у батальйон “Київська Русь”. Їздив у військкомат — брати направлення на перекваліфікацію (був прикордонником за спеціальністю), бо за своїми переконаннями був пацифістом і зброю до рук принципово не брав. Але своє місце на фронті знайшов і з пацифістськими переконаннями – служив кухарем 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Після ротації не захотів залишати побратимів та повернувся до частини (незважаючи на проблеми зі здоров’ям).

Загинув 13 лютого 2015 року – ворожий снаряд розніс кухарський намет. Тіло загиблого Тараса ідентифікували через місяць у місті Дніпрі, поховали у Вінниці 27 березня. Указом Президента України № 553/2015 від 22 вересня 2015 року — орденом “За мужність” III ступеня (посмертно). 

Того ж року в червні у Вінниці вперше провели Фестиваль польової кухні в пам’ять про загиблого військового кухаря-пацифіста. Фестиваль щорічний, не проводився він лише 2020 року, коли через карантин було скасовано більшість масових подій у Вінниці і в Україні взагалі”, — зазначається на сайті вінницького міського Палацу мистецтв

Поділитися цим: