Перейти до вмісту
Головна Сторінка » 01.08.24 | Відкриття виставки “Міфогенез 24”

01.08.24 | Відкриття виставки “Міфогенез 24”


З 1 серпня 2024 року в «Галереї ХХІ» (вул. Архітектора Артинова, 12 а) стартує експозиційний проект «Міфогенез 2024».

Цього року 30 травня – 2 червня вперше за останні кризові три роки відбувся пленер Міжнародного Фестивалю мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS 24”, що стало практичною декларацією відродження проекту, що має історію існування з 2006 р., та появу можливості розвитку в майбутньому.

В проекті прийняли участь десять митців з різних міст України та США, два митця працювали в проекті онлайн, десять проектів представили художники з міста Вінниця. Результатом стало створення експозиції складеної з фото та відео документації творчих робіт учасників проекту й видано друкований буклет каталог цьогорічного фестивалю.

Головна концепція проекту залишилась незмінною – “Міфогенез”, як визначення створення, продукування новітнього міфу є назвою проекту, який визначає його тематику. Створені учасниками, в контексті загальної назви об’єкти мистецтва довкілля, виконують завдання “Міфогенезу” і візуалізують відчуття сучасності через художній образ. Результатом є виникнення дискурсивного поля між глядачем і створеним художниками новітнім міфологічним простором.

Особливість мистецтва довкілля, як напрямку і форми сучасного мистецтва в інтимності самого творчого процесу. Художники творчо досліджували, взаємодіяли з природно – історичним середовищем скіфського городища не публічно, створюючи та ретельно документуючи таку взаємодію для можливості донести до глядача творчі результати у вигляді художнього продукту в фото та відео форматі.

Проект надав можливість митцям що працюють в напрямку ленд арту та енвайронмент арту в Україні продовжити творчу практику в кризові часи, творчо самореалізуватись, створити та донести до глядача особисте послання мистецьким засобом.

Фестиваль мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS” відбувся в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine. Захід впроваджено в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року.

Організатори: ГО «Лабораторія актуальної творчості» спільно з департаментом культури Вінницької міської ради. Партнер проекту: «Галерея ХХІ».

Як проходив цьогорічний фестиваль “Міфогенез” дивіться у нашому репортажі та у відео.

Поділитися цим:
Позначки: